Známy rum Diplomatico

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 09.10.2019

História Diplomático sa začala vo Venezuele v roku 1959 založením liehovaru, kde sa vyrábajú všetky jeho rumy. V tom čase vlastnil liehovar Licorerías Unidas S.A (LUSA) a hlavným akcionárom bola spoločnosť Seagram's International, ktorá bola jednou z najväčších vinárskych a liehovarských spoločností na svete.

b14c58260c374ec18255b652b4097080.jpg

V roku 2002 bola LUSA ponúknutá na predaj vrátane aktív, ako liehovar a prémiová rumová značka s názvom Diplomático. Spočiatku sa predaj zameriaval výlučne v rámci lokálneho trhu. Skupina venezuelských podnikateľov, z ktorých väčšina mala bohaté skúsenosti v liehovarskom priemysle, verila v potenciál tejto spoločnosti. Rozhodli sa využiť svoju šancu a predložili ponuku na jeho získanie. V tom istom roku sa LUSA stala 100 % venezuelskou súkromnou spoločnosťou a prijala svoje súčasné meno: Destilerías Unidas S. A. (DUSA). Spoločnosť je jedným z najväčších producentov rumu vo Venezuele.

Rumy Diplomático sa starostlivo vyrábajú z prvotriednej cukrovej trstiny a používajú širokú škálu destilačných metód. To všetko je kombinované s odbornosťou a vynikajúcou kvalitou maestro Ronero´s (majstrov rumu) v oblasti miešania, čím sa vytvára ten najlepší rum.

3f58a70420e5488d942d1ada38d48af8.png

Don Juancho Nieto Melendez je postava, ktorá inšpirovala vytvorenie Diplomática. Jeho portrét je vyobrazený na etikete výrobkov značky.

Podľa príbehov ľudí z regiónu, v ktorom sa liehovar nachádza, žil neďaleko na konci 19. storočia. Mal veľkú vášeň pre skúmanie zdrojov a procesov zodpovedných za mnoho lákavých chutí tradičných nápojov, najmä rumu. Tiež sa intenzívne zaujímal o jemné komplexnosti mnohých faktorov životného prostredia, ktoré ovplyvňujú proces výroby rumu, ako je počasie a vlhkosť trópov.

Don Juancho si zo svojich častých ciest v Karibiku doniesol množstvo fliaš exotických likérov a rumov. Jeho pôsobivá zbierka nápojov sa stala medzi jeho priateľmi pomerne slávnou a bola známa ako „Rezerva veľvyslanca“, čo je jasný odkaz na úroveň majiteľa a jeho dobrú povahu.

Jeho oddanosť, know-how, rytierstvo a autentická osobnosť inšpirovali vytvorenie Diplomática: unikátneho rumu kombinujúceho nezameniteľný charakter s neodolateľnými a jemnými arómami.

Diplomático rum je podstatou a dušou človeka na jeho etikete.