Záhada dozrievania rumov

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 04.03.2021

Popularita obľúbenosti rumu prináša aj veľa otázok pri jeho kúpe. Najviac otázok vzniká zo skutočnosti, že etikety nie sú plnohodným “rodným listom” a často nevieme, kde a ako dlho daný rum dozrieval. Stretávame sa s popisom typu “zrel v Karibiku, je to zmes XY ročných rumov….”. Tieto nie plnohodnotné informácie nie sú celkom hodnoverným údajom, ktorý nás uistí si rum kúpiť. Na druhej strane sú destilérie, ktoré na etikete uvádzajú všetky informácie, na základe ktorých je rozhodovanie ľahké a hlavne vnáša pocit istoty nákupu. 

Údaj o zrení je pre nás kupujúcich asi najsilnejším argumentom o hodnote daného rumu, pretože najväčší vplyv na výsledok kvality, chutí rumu má zrenie a z toho dôvodu si dnes proces zrenia rozoberieme trošku hlbšie.

Prvá vec je výber suda. Záleží na type dreva, z ktorého sa sud skladá. Typ dreva udáva základný chuťový profil. Objem suda má vplyv na časovú os zrenia, čím je sud menší tým je doba zrenia kratšia. Vek a história suda nám udáva informáciu o bohatosti vlastnosti, ktoré je sud schopný odovzdať a tým obohatiť základnú líniu zrenia. Sudy sa na začiatku dôkladne skontrolujú, rozoberú, vyčistia, prepália a aj úroveň čistenia a prepálenia je otázkou zakonzervovania predošlých vlastnosti a ich úroveň. Keď je sud pripravený podľa požiadaviek majstra blendera, nalieva sa doň vydestilovaný rum alebo blend rumov, ktorého z jednou vlastností je odolnosť voči sudu. 

Druhá vec je samotné zrenie. Tu sa stretávame s pojmami tropické a kontinentálne zrenie. Dôležité je pochopiť, čo sa deje v sude v procese zrenia. 

Kyslík vstupuje do suda cez póry sudových doštičiek, tým vzniká oxidácia destilátu na aldehydy a aldehydy na kyseliny. Ako tak v sude plynie čas, kyseliny vzniknuté reagujú s alkoholom a produkujú estery, ktoré navodzujú arómy. 

Rum naliatý v sude tiež pracuje s drevom suda, ktoré ho absorbuje a zároveň aj vylučuje, čím dodáva rumu bohatosť chuti. To je dôvod prečo je úroveň zuhoľnatenosti drevených doštičiek dôležitá. 

Ak je na etikete napísané 12yo/aňos/age, tak v danom prípade je vek zrenia v rôznych kútoch sveta rozdielom, ktorý nám nedáva rovnakú výslednú hodnotu daného rumu. Pre oblasti , ktoré sú určené vysokou a stabilnou teplotou - Karibik, Stredná a Južná Amerika je zrenie označované ako tropické. V danom type zrenia je ovplyvňovanie rumu a suda rýchlejšie, intenzívnejšie ako v chladnom prostredí, ktoré je príznačné pre kontinentálne zrenie. Tropické zrenie je zhruba trikrát rýchlejšie ako kontinentálne. 

Pri zrení sa stretávame tiež s odparovaním. Teplota rumu v sude, jeho zahrievanie a ochladzovanie je ovplyvnené oblasťou zrenia. Takže odparovanie zo suda alebo “Anjelská daň” je pri tropickom zrení zhruba 7 -10%, u kontinentálneho zrenia to je 3 - 5%. Kvapalina v sude sa v tropickej oblasti vplyvom teplôt odparuje alkohol a v miernom prostredí odparuje vodu. 

Tropické zrenie je informáciou, že rum dozrieval v tropickom podnebí. Druhým druhom je kontinentálne zrenie, ktoré prebieha v miernom pásme. Napríklad značka “Plantation” obohacuje proces zrenia tým, že najprv necháva rum zrieť v krajine pôvodu, Barbadose (tropické zrenie) a následne sa proces zrenia na určitý čas presúva do Francúzska, kde rum dozrieva v malých sudoch po koňaku. 

Verím, že objasnenia práve týchto termínov bude dostatočným zdrojom informácii k vášmu plnohodnotnému rozhodnutiu pre kúpu daného rumu. Ak predsa nie, som tu pre vaše otázky a rád vám poradím, ktorý rum a prečo by ste si mali kúpiť :)

Salute!