Nový svetový rekord v predaji na aukcii

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 16.06.2019

Vzácny jamajský rum stanovil nový svetový rekord v predaji na aukcii

Začiatkom tohto roka som písal o tom, či sa oplatí investovať do rumu a ako si overiť, či je limitovaná edícia ozaj limitovaná. V tomto blogu by som rád nadviazal na túto tému a predstavil vám fľašu, ktorá stanovila nový svetový rekord individuálne predanej fľaše na aukcii.

6901e21788434943b8fe044ba3ddc885.jpg

Táto jedinečná fľaša J. Wray & Nephew President’s Reserve rum, ktorá obsahuje tekutinu z roku 1906, stanovila nový svetový aukčný rekord, keď bola predaná za 31 500 libier, respektíve 35 483 eur. Táto prezidentská rezerva, ktorá je štvrtou v poradí z limitovanej edície 12-tich fliaš, je opisovaná ako najvzácnejšia fľaša rumu, ktorá bola poctou pre amerického prezidenta Ronalda Reagana, počas jeho jedinej návštevy Jamajky v apríli 1982. Fľaša prilákala viac ako 50 ponúk z celého sveta, pričom víťazná ponuka prišla z Talianska. Iain McClune, riaditeľ aukcie Whiskey Auctioneer, sa na margo tejto fľaše vyjadril, že pri takejto rarite a vzácnosti, s tak malou predajnou históriou bolo ťažké predpovedať, ako bude aukcia prebiehať.

67d020ff00e941eebbcd830bd0a9e40c.jpg

„Myslím si, že môžem s pokojným svedomím prehlásiť, že aukcia prekonala naše očakávaniaa dosiahnutá cena je dokonca vyššia ako jej skutočná cena, aj keď vezmeme do úvahy historický význam a neuveriteľnú vzácnosť tohto rumu.“

Organizátori aukcie, v austrálskom meste Perth, dodali, že dve fľaše z limitovanej edície boli určené pre Reagana a ďalších desať bolo odovzdaných hodnostárom a odborníkom z priemyslu počas spomínanej návštevy. Fľaša je považovaná za jediný známy príklad, ktorý vstúpil na sekundárny trh, okrem ďalšej fľaše predanej na aukcii v Bonhams v New Yorku v roku 2013, „len“ za 1 213 libier, respektíve 1 368 eur. Zástupca Prezidentskej knižnice a múzea Ronalda Reagana povedal, že prezidentská rodina dostala tento nádherný dar ako spomienku na ich cestu na Jamajku v apríli 1982.

„Fľaša, ktorú máme, je #1, respektíve prvou v poradí z limitovanej edície a nesie Veľkú pečať Spojených štátov. Aktuálne miesta zostávajúcich fliaš nie sú známe.“