Kvalitné rumy nájdete aj v Austrálii

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 19.08.2019

Väčšina svetovej produkcie rumu sa nachádza v Karibiku a Latinskej Amerike. Rum sa však vyrába aj v Austrálii, Portugalsku, Rakúsku, Kanade, na Fidži, v Indii, Japonsku, na Mauríciu, v Nepále, na Novom Zélande, na Filipínach, v Južnej Afrike, Španielsku, Švédsku, Taiwane, Thajsku, v Spojenom kráľovstve a USA. A práve rumu z Austrálie sa budeme venovať v nasledujúcich riadkoch.

Austrália mala vždy veľký potenciál, pokiaľ ide o destiláciu rumu. Je tam vhodné prostredie na pestovanie cukrovej trstiny a zrejúceho rumu, ako aj masívna miestna základňa, ktorá sa učí oceňovať autentickosť rumu a destilátov z cukrovej trstiny.

16b57b79b5294d3eaee109ad89af290e.jpeg

Jedným z najznámejších austrálskych liehovarov je Bundaberg, ktorý tvrdí, že ich rum sa pestuje doma a myslia to vážne:

„Sme hrdí na to, že získavame všetky ingrediencie, vďaka ktorým je náš kultový rum lokálne známy, čo je podľa nás tajomstvom bohatej a odvážnej chuti nášho známeho rumu.“

Všetko to začína bohatou červenou sopečnou pôdou miestnej oblasti Bundaberg. „Táto pôda je základom pestovania jednej z najlepších cukrovej trstiny na svete; kľúčovou surovinou, pokiaľ ide o výrobu rumu,“ tvrdí Lindsay Amos, farmárka na Bundabergskej plantáži cukrovej trstiny. „Túto trstinu potom spracujeme v mlyne na cukor, vedľa nášho liehovaru, aby sme ročne vyrobili štyri olympijské bazény melasy!“

113aab5820174032a83ff627dc171bbd.jpg

Ďalej tam pridávajú kvasnice a vodu, aby mohli kvasiť a destilovať tekutinu, pričom zrenie rumu trvá minimálne dva roky, kým je rum pripravený na vychutnanie si ho z pohára.

Austrálsky rum je tak vzácny ako jedinečná chuť Bundaberg Export Strength Rumu. Destilácia rumu Bundaberg siaha až do roku 1888, keď niekoľko austrálskych farmárov spojilo svoje sily na spracovanie melasy z cukrovej trstiny. Výsledkom bolo riadenie jednej z najpopulárnejších značiek austrálskeho rumu na svete. Bundaberg Export Strength Rum zreje dva roky v sudoch z amerického bieleho dubu. Má žiarivú zlatistú farbu, jeho aróma je hýčkaná sladkými arómami z najkvalitnejšej melasy z cukrovej trstiny a vanilky. Ľahko zemité stopy pripomínajú vlhkú lesnú pôdu a dodávajú rumu nádych dobrodružstva.

ce2420dba6714100a6e7f93a1bbbf70b.png

Bundaberg's Export Strength Rum je single rum, čo znamená, že sa nevyrába z viacerých rôznych druhov destilátov, ale iba z jedného destilátu. Rum získaný z melasy má v sebe chuť dubu s náznakmi karamelu a vanilky. Sprevádzajú ho mäkké tóny.