Ako si rum vychutnať aj v letných horúcich dňoch?

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 18.07.2019

Kvalitný rum si v horúcich letných dňoch vieme vychutnať aj inak.

Leto je v plnom prúde a k letu neodmysliteľne patria letné párty plné zábavy a samozrejme kvalitný alkohol. Každý z nás ma iné preferencie, a tak by sme vám radi spravili sprievodcu na ceste za vychutnaním si tých správnych rumových drinkov na letnej párty.

Pokiaľ ide o letné drinky, rum je ich kráľom. Je to šampión a najlepší priateľ, akého kedy tropické ovocie a drvený ľad mal. Je jedno, či ide o biely alebo tmavý rum, zo všetkých sa dajú namiešať lahodné a osviežujúce drinky.

COCKTAIL

3 klasické letné drinky, ktorých základom je práve RUM


MOJITO

Základné ingrediencie: biely rum, šťava z limetky, mäta, trstinový cukor a perlivá minerálka.

Mojito je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete, ktorý sa objavuje takmer v každom nápojovom lístku bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. A je na to dobrý dôvod... je veľmi osviežujúci. Perlivá zmes rumu, jednoduchého sirupu, mäty, limetky a sódy je dosť svieža na to, aby ste ich mohli vypiť aj pol tucta.

Príprava: do pohára (0.3l) vložíme hrsť mäty, 2 čajové lyžice trstinového cukru, 1/2 nakrájanej limetky a všetko spoločne vymadlujeme. Doporučujeme madlovanie priamym smerom, nie točivým pohybom, aby sme nedostali do drinku horkosť mäty a limety. Po vymadlovaní dosypeme ľadom /drť/, nalejeme 0,06l rumu. Základnou receptúrou mojita je biely rum, ale samozrejme pridať môžete rum podľa vášej chuti. Podľa sladkosti rumu dodáme adekvátne množstvo trstinového cukru, dolejeme minerálku a dôkladne premiešame. Ozdobíme vrškom mäty a vychutnávame skvelý letný drink Mojito. Takto si viete pripraviť aj ovocné Mojito jednoduchým pridaním ovocia podľa vašej chuti /melón, jahody, maliny.../.

d4d311ae3d9e45048f4f48113c5ce4cf.jpg

STRAWBERRY DAIQUIRI

Základné ingrediencie: jahody, biely rum a limetková šťava.

Ak máte chuť na niečo mrazené, určite vyskúšajte Strawberry (jahodové) Daiquiri. Zainvestujte do kvality rumu a vaša verzia bude oveľa kvalitnejšia v porovnaní s tými, ktoré môžete nájsť na výletných lodiach alebo v reštauráciách. Získa si vás sladkosťou čerstvých jahôd zmiešaných s rumom a limetkou. Jednoduchú prípravu zvládne doma naozaj každý.

Príprava: na jeden nápoj budeme potrebovať 1/2 hrnčeka jahôd, ktoré očistíme a vložíme do elektrického mixéra, spolu s 2 lyžičkami limetovej šťavy, 1 lyžičkou cukru, 0,05l bieleho rumu a ľadom. To, že máme daiquiri hotové zistíme tak, že všetok ľad sa rozšľahá a my dostaneme zhustnutú jahodovú zmes, ktorú nalejeme do pohára a ozdobíme jahodou či limetkou.

PIŇA COLADA

Základné ingrediencie: rum, kokosové mlieko a ananásová šťava

Národný nápoj Portorika je o niečo ťažší ako väčšina letných kokteilov, a to vďaka kokosovému mlieku/ smotane. No k horúcemu letu a letnej dovolenke jednoznačne Piña Colada patrí.

Príprava: všetky ingrediencie ako 0,05l bieleho rumu, 0,02l smotany alebo kokosového mlieka, 0,1l ananásovej šťavy, kúsky narezaného ananásu vložíme do elektrického mixéra a rozmixujeme pri vysokej rýchlosti. Ak budete používať smotanu, pridajte aj 0,02l kokosového sirupu. Vylejeme do pohára plného ľadu a ozdobíme flambovaným ananásom.

PIŇA COLADA

PERFECT SERVE

Ak neobľubujete ľadové nápoje máme pre vás ďalší tip ako ozvláštniť váš rum, a to formou perfect servu, ktorý rumu dodá špeciálnu chuť a zvýrazni najvýraznejšie chute rumu. Perfect Serve je vlastne spôsob ako si spestriť a hlavne obohatiť okamih vychutnávania rumu.

Teraz zopár jednoduchých perfect servov k populárnym rumom:

Mätový lístok - nasypeme trstinový cukor a pokvapkáme limetou. Najvhodnejšie k Bumbu, Captain Morgan, Angostura 1919, Abuelo 12yo…

Čokoláda - horkú čokoládu ohrejeme sekundu plameňom a posypeme veľmi mierne soľou. Vhodné k Diplomatico 12yo, Matusalem 23yo, Zaya 12yo…

Pomaranč - koliesko pomaranča prerežeme na polovicu. Posypeme mierne vanilkovým cukrom a zaflambujeme. Veľmi mierne pridáme pomletú kávu a trocha medu. Vhodné k Dictador 12yo, 20yo, Pampero anniversary, Ron de Jeremy 15yo...

Melón - ak máte striekačku s ihlou, tak potom máte všetko čo treba. Striekačku naplníme rumom a primerane po celom obvode napicháme melón rumom. Ľadový alkoholický melón je na svete :)

Passion fruit - rozrežeme na polovicu. Uvolníme lyžičkou jadierka, dosypeme vanilkový cukor a v kôre premiešame. Vhodné k Don Papa, Legendario Elixír 7yo…..

Ananás - nakrajáme na trojuholníky, posypeme trstinovým cukrum a ohňom flambujeme. Vhodné k Zacapa 23yo, Presidente 23yo…

eff84024c3b34c52a11b4c5d0dabacf1.jpg

Veríme, že počas vašej letnej párty využijete pár našich návodov ako si vychutnať rum.

Salut compaňeros.