10 rumov, ktoré musíte ochutnať

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 12.02.2021

Rumy už dlhodobo patria medzi najobľúbenejšiu voľbu hostí v každom bare. Niektorí z vás mali prvú možnosť spoznať krásu a čaro tohto nápoja na dovolenkách, ale mnohí už aj na Slovensku. Aj doma máme podniky, ktoré ponúkajú širokú škálu rumov vo svojom menu. Samozrejme sú ľudia, ktorí už dlhodobo preferujú rum, ale sú aj takí, ktorí ešte neokúsili jeho “ závislosť “.

Dovolím si predstaviť rebríček 10 rumov, ktoré by ste určite mali ochutnať. Je to malá ukážka najširšej škály rumovej ponuky, čo sa týka arómy a chuti. Úlohou tohto rebríčka je ukázať vám krásu, široké spektrum, rozmanitosť a čaro rumu. 

1. ZACAPA 23 SOLERA

- rum pochádzajúci z Guatemaly. Je jediným zástupcom rumov v “Sieni slávy” a hrdo ho môžme pomenovávať najlepším rumom sveta. Vo svojom profile ponúka širokú škálu arómy ako aj chuti. Jeho komplexnosť je docielená technologickým procesom výroby, kde sa kombinuje virgin sugar cane honey /panenský cukrový sirup/, pomalé fermentovanie, kontinuálna destilácia so starým systémom dozrievania Solera.

2.SANTIAGO DE CUBA 12YO

- zástupca kubánskeho (španielského) štýlu. Destiléria povstala ako Fénix, z prachu destilérie Matusalem a patrí k najpredávanejšej kubánskej značke. Kubánske rumy sú jednoznačne iné ako ostatné. Ich podstatu, náboj, temperament a filozofiu Kuby je jednoznačne najlepšie spoznať prostredníctvom ich ochutnávky. Kubánske rumy používajú zvláštny technologický proces miešania, kde je v závere rum doplnený “ Madre “, čo je v podstate prvý vydestilovaný produkt. Z toho dôvodu má aj nízke percentá poznačené na fľaši, ktoré dávajú komplexný a plný zážitok.

3. PUSSER’S BRITISH NAVY 

- zástupca anglického štýlu s prekrásnou legendou admirála Nelsona. Je to jeden z mála rumov pravých námorníkov. Denný prídel na lodiach bol odmenou každého námorníka.  Pusser's je rum zmiešaný v presnom súlade so špecifikáciami Royal Navy, ktoré sa naposledy použili, keď 31. júla 1970 ukončili dennú dávku námorníkov- ukončili tak tradíciu, ktorá trvala vyše 300 rokov.

4. CLEMENT 10 

- zástupca francúzskeho štýlu, nositeľ označenia AOC - punc tradície, pravosti a kvality. Destiléria pôsobiaca od roku 1887. Rum zaradený do kategórie “Prestige range”, destilovaný z čerstvej šťavy cukrovej trstiny, zrejúci minimálne 10 rokov v kombinácii a obmedzenom množstve starostlivo vyberaných panenských a zuhoľnatených dubových sudoch. Sofistifikovanosť tohto rumu ponúka aromatickú intenzitu dreva, sušeného korenia a opekaného ovocia. V chuti originálna stopa kvetov doplnená drevnatosťou, škorice, vanilky a  kondenzovaného ovocia.

5. DIPLOMATICO EXCLUSIVA RESERVA 

- najpredávanejší rum na Slovensku. V roku 2019 sa dostalo do TOP 5 celosvetového predaja. Zmes rumu je ziešaná z 80% ťažkých a 20% ľahkých rumov. V aróme a chuti nájdete kombináciu širokého spektra prvkov ako ovocný koláč, hrozienka, kakao, čokoládu, kávu, sušený zázvor, klinčeky, pečené banány, flambované ovocie, karamel, vanilka. Je to úžasný zhluk aróm a chutí, ktoré vo finále ponúkajú chuťovo veľmi bohatý, jemný a komplexný zážitok.

6. CENTENARIO 25 

- rum pochadzajúci z Kostariky, ktorý sa v roku 2019 v Berlíne zúčastnil najväčšieho rumového sviatku na svete, kde získal v kategórii “Absolúzny víťaz” zlatú medailu. Je to rum vyrobený z melasy, zrejúci až 25 rokov v malých sudoch z amerického duba po bourbone systémom Solera, finišujúci v sherry sudoch. Ponúka veľmi bohatú arómu a chuť podloženej na sile alkoholu. Je to komplexný rum vysokých parametrov kvality. Veľmi dobrý a adekvátny priateľ k cigare.

7. LEGENDARIO ELIXIR 

- rum zaradený do kategórie likér, pochádzajúci z Kuby. Svoju jedinečnosť podčiarkuje 7 rokov zrenia metódou Solera v sudoch z amerického duba po bourbone a whisky so záverečným macerovaním hrozienok. Jeho sladkosť sa skĺbila so sladkosťou hrozienok, čo v konečnom dôsledku ponúka jemný, chuťovo zaujímavý 7 ročný rum bohatej chuti hrozienok, ktoré sú doplnené závanom pomaranča, karamelu a dreva.

8. R.L Seal 10 

- rum pochadzajúci z krajiny nazvanej aj kolíska rumu - Barbados. Z dielne rodinného podniku, kde majstrovstvo výroby rumu prebrala už štvrtá generácia. Destiléria patrí medzi namodernejšie na svete a zároveň je veľmi šetrná k životnému prostrediu. Fľaša je replikou koženého puzdra, v ktorom námorníci schovávali rum. Ide o 10 ročný rum, ktorý odhaľuje komplexnú chuť zemitej cukrovej trstiny, sliviek, klinčekov, škorice, čokolády, medu, dymu, dreva. Je to dôsledkom kombinovaného procesu destilácie a tým pádom aj jeho sile 43%.

9. A.H.RIISE XO 

- rum nesúci prvky likéru so silou 40%. Tento rum ponúka veľmi jemné tóny tropického ovocia, vanilky, škorice a medu. V poslednej dobe veľmi populárny ako u mužov tak aj u žien. Je dielom významného lekarníka a jeho bohatých skúseností, ktorý od roku 1832 pôsobil na ostrove Saint Thomas.

10. OLD MONK 7

- rum pochadzajúci z Indie patrí dlhodobo medzi najpredávanejšie tmavé rumy na svete bez podpory akejkoľvek reklamy. Je zástupcom kategórie “Spicy” a do písmena je opisom Indie ako krajiny s jej charakteristickými vlastností ponuky chuti a aróm.